Hvalfangerne i Dumfries – en markering

Etter hvalfangst sesongen 1939-1940 kom ikke hvalfangerne hjem til Norge. Båtene ble nektet å gå tilbake til Norge på grunn av den tyske okkupasjonen. De fleste hvalfangerne havnet i Dumfries i Skottland og ble der under hele krigen. Dette har resultert i et nært vennskap og mange familiære bånd mellom skotter og nordmenn i området og markeres med The Norwegian Commemoration Day. Neste år kalles markeringen «75 Years of Friendship» og skjer 16. - 18. oktober 2015. Det er da 75 år siden hvalfangerne og andre nordmennene  ankom Dumfries for fem lange år.  

Helgen 14. til 16. november var vi åtte personer fra Vestfold som deltok i markeringen av vennskapet mellom Dumfries i Skottland og Norge, og da særlig Vestfold. Grunnen til den spesielle plassen Vestfold har fått i denne markeringen, er selvfølgelig den store andelen som hvalfangerne utgjorde av den norske brigaden i Dumfries under den annen verdenskrig. Hvalfangerne kom tilbake fra Sørishavet og årets sesong, men ble nektet å seile hjem til Norge på grunn av den tyske invasjonen. Fra juni 1940 ble hvalfangerne sendt til Dumfries for å trene sammen med norske militære for en senere landsetting og innsats på norsk jord mot tyskerne. Det ble ingen mulighet for en slik aksjon fra disse troppene så lenge krigen varte. Nordmennene ble værende i Dumfries i alle de fem krigsårene.

Nordmennenes tilstedeværelse i Dumfries satte sitt preg på byen i disse fem krigsårene. Fra 1941 var det over 1000 nordmenn i og rundt denne byen. Det nære vennskapet mellom skottene og nordmennene etablerte seg allerede fra begynnelsen. Skottene så på nordmennene som sine nære allierte og venner, og ville gjøre hva de kunne for å få nordmennene til å føle seg hjemme. De ble fort også tatt imot i private hjem. Skottene satte pris på nordmennene. Det ble også knyttet sterkere bånd for enkelte, ettersom det var staute unge menn som kom til et sted hvor det var kvinneoverskudd. På grunn av at så mange av deres yngre menn var innkalt til militærtjeneste, var det lett å finne seg en kjæreste. Dette faktum er en av grunnene til det spesielle forholdet mellom Dumfries og Norge. Det er mange norske etterkommere i og rundt Dumfries, og det er mange med skotske aner her i Norge og Vestfold.

Picture2

Helgen nå i november markerer vennskapet mellom Skottland og Norge. Allerede i begynnelsen av krigen ble Scottish Norwegian Society etablert. Denne foreningen eksisterer ennå og er med på feiringen. Fra 2006 har feiringen av The Norwegian Commemoration Day blitt gjennomført hvert annet år i Dumfries. Utgangspunktet er St. Michaels Church hvor nordmennene følte sin tilhørighet under krigen. Til nå har det vært nordmenn bosatt i Skottland og skotter med og uten norske aner som har deltatt i denne markeringen. Det har lenge vært et ønske fra de som arrangerer at også nordmenn fra «mainland» Norge skulle delta, og fra i år var det også nordmenn til stede. De åtte som deltok fra Vestfold denne gangen ble svært godt mottatt. På fredag heises det norske flagg over byen. Ordføreren ga i den forbindelse en mottagelse i The Midsteeple (det store borg tårnet midt i sentrum av byen). Etter dette ble vi også bedt til besøk på ordfører kontoret og i bystyresalen for å se gaven som nordmennene ga Dumfries by etter krigen, - en meterlang kopi av et vikingskip.

Picture3Det var denne gang også spesielle arrangementer for nordmenn og skotter med norske aner både fredag og lørdag. Lørdag kveld var det samling i et av byens hoteller for «å bli bedre kjent» og å utveksle spørsmål og erfaringer som er aktuelle for vår etterkommer generasjon. Søndag var hoved dagen i markeringen med en tilpasset gudstjeneste i St. Michaels Church, hvor det var hilsningstaler fra byens ordfører og fra den norske generalkonsulen i Skottland, hvor en professor orienterte om de historiske fakta fra krigstiden i Dumfries og hvor en norsk sjømannsprest deltok. Gudstjenesten ble delvis også gjennomført på norsk, og det var norsk sangopptreden. Etter denne seremonien, var det kirkekaffe for alle interesserte.

På ettermiddagen søndag ble den mest høytidelige delen av markeringen gjennomført på Troqueer Cemetary, ved at det var kransnedleggelse på gravene til nordmenn som døde i Dumfries under krigen. Dette ble gjort til toner fra sekkepipe og med norske og britiske flaggs deltagelse. Seremonien ble ledet at presten i Troqueer Church og den norske sjømannspresten.

Nest år vil det igjen bli en markering i Dumfries den 18. oktober og uken før. Denne markeringen får tittelen «75 Years of Friendship» ettersom det da er 75 år siden hvalfangerne og nordmennene kom til Dumfries. Det er opprettet en Facebook gruppe med navn «Scottish Norwegian Connection» som viser mange bilder fra markeringen i år og som det vil være mulig å få nærmere informasjon om kommende arrangementer på. Om dette ikke er et alternativ, kan spørsmål stilles til, informasjon fås hos, Aslak Wahl i Sandefjord, som er norsk kontakt for arrangementet.

Skrevet og innsendt av:

Aslak Wahl, Gjekstadveien 69, 3218 Sandefjord.

Tel. 901 68 440

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.